一車兩用! Strider 平衡車一下子變身成 BB 人搖木馬!
Nov 26, 2016 - 硬件快遞  

近年來,Strider 平衡車都受到家長們追捧,因為價錢算合理之餘小朋友又玩得開心。但得一個玩法家長們始終覺得較枯燥。如果可以有多一個玩法,正考慮買 Strider 的朋友又會不會立刻做決定呢?

近年來 Strider 兒童平衡車都廣受家長歡迎,因為價錢相宜又有助小朋友學行及學平衡等,更可以成為假日讓小朋友 「放電」 的其中一個有益身心玩意。但有些家長可能覺得,只可以讓小朋友在戶外玩,可能較為單調。所以,Strider 就推出這個玩意!

Strider 近日推出了一個叫 「 Rocking Base 」 的 Strider 12" 平衡車配件,就是令 Strider 平衡車有更多玩法!只要把 12" 的 Strider 平衡車安裝到 Rocking Base 上,Strider 平衡車就會變成一隻 BB 們好鍾意的人搖木馬!雖然沒有木馬樣,但 BB 們都會玩得好開心呢!不過最開心的莫過於一眾家長喇!一來不用買多一隻人搖木馬放於家中,二來 Strider 平衡車又可以於假日時出外玩,天氣不佳時,又可以變做木馬,一舉兩得!

不過家長們都要有留意的地方:一來 Rocking Base 只適合 Strider 12" 平衡車使用,二來最高負重約為 40 磅,家長們不要想騎上去!三來為安全計,玩的地方應為平地沒有障礙物,BB 就可以玩得開心又放心!

最後,價錢方面,Strider Rocking Base 售約 USD $79.99,約為 HKD $630,而 12" 平衡車就大約售 HKD $800 起,加起來只是千多元,但已有兩種玩法!身為家長的你,是否要考慮購買呢?

Strider 12" 平衡車加 Rocking Base,雖然沒有木馬樣子但比其他人搖木馬更實用好玩!

結構其實好簡單:把 Strider 平衡車的兩輪裝在兩個凹位上,就可以了!

睇下佢玩得幾開心!不過要提提負重只有 40 磅,家長不要坐上去呢!

相關網站:Strider Rocking Base

 




Share
分享至 facebook

讀者投稿

誠意邀請各位以文字、相片甚至影片,跟大家分享有關單車的事!
題材不限,隨便發揮,內容如路線靚相、經驗之談、遊記趣聞、買車改車等亦可。
內容版權歸作者所有,亦歡迎留下大名 / 筆名,以供萬民歌頌。XDD

投稿方法:請把以下檔案電郵至 submit@15km.hk:
- 內文 (Word / 純文字)
- 圖片 (JPG, 600px 或以上更好)
- 影片 (eg: Youtube link)
- 閣下姓名及聯絡方法

註:15km.hk 保留最終刊登、修改權利;投稿文章皆為作者本人立場。


相關文章
來自未來的單車:Cyclotron  一萬左右有交易
來自未來的單車:Cyclotron 一萬左右有交易
最強單車鎖!SkunkLock 實行以化武保護
最強單車鎖!SkunkLock 實行以化武保護
平價 BB 車?Taga 2.0 自己踩的 BB 車!
平價 BB 車?Taga 2.0 自己踩的 BB 車!
細路哥嘅 Road Bike!Strider ST-Pro 小孩專用單車
細路哥嘅 Road Bike!Strider ST-Pro 小孩專用單車
單車公園遊 九龍灣單車公園學單車好去處
單車公園遊 九龍灣單車公園學單車好去處