細路哥嘅 Road Bike!Strider ST-Pro 小孩專用單車
Oct 14, 2013 - 硬件快遞 , 開心Share  

身為廿四孝爸爸的你,如果想買單車俾小朋友,等佢可以第日陪你踩車,但係又覺得坊間啲小孩單車太平凡?呢部 Strider ST-Pro 應該可以納入你的 Shopping-List!

Strider 是一間專門製作小朋友學行單車的牌子,外國有好多朋友的小朋友,都靠佢的出品來得到唔少寶貴的童年回憶!有見爸爸們踩的單車愈來愈 Pro,作為佢哋的小朋友,佢哋嘅 「 愛駒 」 邊可以失禮架!所以,就出現咗 Strider ST-Pro 喇!

Strider ST-Pro 睇落個樣同普普通通小朋友學行單車好似,但係一攞上手,你就知分別喇!ST-Pro 只係重 4.9 磅,即係大約 2.2kg,雖然之前我哋講過,全世界最輕的單車,都只係 2.7kg,但係唔可以咁樣比呢!因為一般的學行單車,以 Strider 其他型號為例,就大約重 6.7 磅,即係大約 3kg 重。晌細路仔的世界,呢部單車算係好輕喇!

點解 ST-Pro 會咁輕,其實佢用咗全鋁金屬車架,不單輕,而且防鏽,啱晒小朋友將部車周圍泊 ( 只限外國,香港......),而輪胎都用咗特別的 EVA 物料製造,比傳統打氣的輪胎輕咗一半之餘,亦都唔會爆胎。

Strider ST-Pro 預計今個月面世,但係價錢就未有資料。睇返佢哋的單車,最貴都只係賣緊 USD $189,即係大約 $1,480 港幣,估計就算 ST-Pro 比呢個價錢貴一倍,都係大約 $3,000 度,對廿四孝富爸爸嚟講,$3,000 買部咁輕的單車俾小朋友,唔難吖!因為自己可能幫自己部單車換個手把,都要呢個數啦......

另外再提醒大家,ST-Pro 只限 1.5 - 5 歲小朋友玩,如果心智差唔多年紀嘅大人諗住買嚟自己踩的話,唔好意思,你都係買返普通單車啦!

全銀色鋁合設計,睇落好似好普通,但係踩落就知!

用上特別 EVA 輪胎,特別輕兼且唔會爆胎!

輕到兩個小朋友可以抬車影相!小編諗,如果爸爸同囝囝一齊舉起自己部單車,chok 住嚟影相,嘩!肯定爆 Like!

同場加映,真係全碳纖加碟剎小孩單車,澳洲製造,型爆!但係唔算好貴,AUD $600,即係 $4,400 港紙。有興趣可以去呢度睇睇

相關網站: Strider ST-Pro



Share
分享至 facebook

讀者投稿

誠意邀請各位以文字、相片甚至影片,跟大家分享有關單車的事!
題材不限,隨便發揮,內容如路線靚相、經驗之談、遊記趣聞、買車改車等亦可。
內容版權歸作者所有,亦歡迎留下大名 / 筆名,以供萬民歌頌。XDD

投稿方法:請把以下檔案電郵至 submit@15km.hk:
- 內文 (Word / 純文字)
- 圖片 (JPG, 600px 或以上更好)
- 影片 (eg: Youtube link)
- 閣下姓名及聯絡方法

註:15km.hk 保留最終刊登、修改權利;投稿文章皆為作者本人立場。


相關文章
泥擋可以有幾靚? Bowie & Slim 泥擋答到你
泥擋可以有幾靚? Bowie & Slim 泥擋答到你
Noomad 輕鬆把單車變成貨車或 BB 車!
Noomad 輕鬆把單車變成貨車或 BB 車!
IKEA 傢俱變成小朋友單車
IKEA 傢俱變成小朋友單車
全球最輕的單車
全球最輕的單車
既是單車又是 BB 車?
既是單車又是 BB 車?