精選路線所有 內容 - 共有 30 項相關內容
新界單車路線推介:粉嶺至羅湖邊境遊!
May 14, 2014 - 精選路線

上次介紹過大家由上水踩去食豆腐花放題,路程不長,有風景睇之餘只需 10 元又可任食豆腐花,不過來回只有 5km 的路程,大家又是否有點意猶未盡呢?不...

[急報] 東涌 - 迪欣湖海邊其中一段因工程關係封閉

其實不算是新聞了......先前我們介紹的東涌 - 欣澳下篇,一段海邊路段因為工程關係,白芒至小濠灣車廠已經封閉,不能踩車。

單車版《單戀雙城》:雙輪檳城

看到這個題目應該會聯想到;檳城、單車、陳茵媺或者陳展鵬吧!早前無線播放的劇集《單戀雙城》,讓大家看到...

台北單車遊 輕鬆踩單車走過淡水及八里左岸

一提起去台灣踩單車,大家一定會想到環台、由北踩到南等等 「挑戰」 自己的踩車方式。想輕輕鬆鬆感受一下台灣踩車樂趣?其實唔難!

新界單車路線推介:天水圍至白泥 踩單車睇日落

香港有很多睇日落的好地方,但是要數最出名的,就非白泥莫屬。去白泥除了搭小巴 / 揸車之外,踩單車都去到呀!

新界單車路線推介:元朗至天水圍,濕地公園門口一遊

上星期為大家介紹過南生圍的單車路線,你可能覺得齋踩南生圍唔夠盡興。咁有無多啲呀?有!由元朗踩去天水圍濕地公園啦!

新界單車路線推介:元朗南生圍,在香港的後花園踩單車!

南生圍一向被港人視為 「香港的後花園」,大片草地,加上景色優美,不單是個郊遊的好地方,亦是大家可以踩單車去的一個好地方!

踩後感:將軍澳的南海濱長廊單車徑
Nov 17, 2013 - 精選路線

繼 2012 年 6 月開放的一段海濱單車徑 (往日出康城方向) 之後,將軍澳的南海濱長廊正式啟用...

新界單車路線推介:上水豆腐花放題!

超級單車徑未完成,你可能覺得新界北區沒有什麼好地方踩。當然唔係!上水有一條又易踩,又有豆腐花任食的踩車好地方!

大嶼山單車路線推介:迪士尼迪欣湖、翔東路及機場跑道尾

有讀者可能會覺得,淨係講東涌至欣澳,未夠盡興。好!今篇,我們會一次過介紹迪士尼、迪欣湖、翔東路及機場跑道尾!

1 2 3